< Till bloggens startsida

Fix

Lite fix och trix runt bloggen.
Och kom på att jag ska tipsa om att följa mig på bloglovin :)

För att följa min blogg på Bloglovin klicka här.

Min favoritbild när jag började fotografera

Jag säger inte att jag är en helt fantastiskt duktig fotograf nu, däremot vågar jag verkligen påstå att jag är betydligt mycket bättre nu, än vad jag var när jag började fotografera. Här nedanför visar jag två bilder som jag var väldigt stolt över förut, men som jag har något andra tankar över nu.
__________

Den här bilden tog jag på Beppe i vårat kök den 15 december 2006, inte ens en månad efter att jag köpte min kamera. Jag var jättenöjd med bilden när jag tog den, och väldigt stolt över den. Nu, 4 år senare, måste jag ju erkänna att det inte alls är en speciellt bra bild.

Det jag fortfarande gillar med bilden är idéen. Skuggan är det som gör bilden, men tyvärr även det som förstör bilden (inte bara det som förstör bilden dock). Om jag gjorde denna idé nu, när jag kan lite mer och skulle kunna lyckas få skuggan på väggen men även med reflexskärm och grejer få bort skuggan i ansiktet, så tror jag att det skulle bli ganska häftigt.

__________


Den här bilden vet jag inte exakt när den är tagen, men hade bara haft kameran i någon månad, högst ett halvår. Bilden har ju ingen direkt skärpa, den har inget bra ljus och ja, skulle kunna rabbla upp mer. Men precis som bilden innan, så var jag otroligt nöjd med den här bilden när jag tog den. Jag tyckte den var väldigt snygg och älskade den.

Fortfarande så gillar jag idéen, och har tänkt flera gånger att göra något liknande och utveckla det hela lite grann. Dock har jag inte riktigt kommit så långt än. Om jag skulle göra om bilden idag, skulle jag inte ha med någon text i bilden, utan på andra sätt göra det mer uppenbart vad det var jag ville få fram.

__________Okej, så här var två bilder som jag inte riktigt (såhär i efterhand) kan inse varför jag tyckte de var sådana otroliga fotografier. Dock måste jag ge lite credit till mig själv, tycker jag, för idéerna. Numera är mina idéer sedan länge bortblåsta, och jag önskar jag hade fantasi för att ta sådana bilder i dagens läge. Så credit för det, bilderna kunde dock ha sett något bättre ut.

Mina favoritbilder som jag har fotograferat

Det är svårt att välja favoritbilder, speciellt med tanke på att det är väldigt sällan jag blir helt nöjd med en bild, eller för att vara ärlig tror jag inte att jag någonsin blivit helt nöjd. Jag ser alltid någonting jag kunde gjort annorlunda som kanske kunde gjort bilden bättre, något i bilden som förstör, osv.
Därför tänkte jag visa ett par bilder inom olika kategorier som jag är väldigt nöjd med.


DJUR
Detta är en kategori som jag egentligen inte har speciellt mycket erfarenhet inom, men som jag tycker vore kul att ha. De bilder jag visar nedanför är jag väldigt nöjd med.

Bilden på ekorren tog jag i somras, när jag och min pojkvän var i London. Ekorren inte alls folkskygg, utan jag var nog mer rädd för den, än vad den var för mig. Trots att den var lite läskig (den kunde helt plötsligt springa framemot mig eller Eric) så är jag väldigt glad över att den inte var så folkskygg, eftersom det därför var möjligt att få en sådan närbild på den.

Bilden på kossan är tagen här i Stenhamra, där jag bor. Utanför ena stallet här så går det sådana kossor i en stor hage. Jag har länge tänkt på att fota dom, eftersom jag tycker dom är så otroligt fina. Den här bilden var något svårare att få än ekorren. Kossorna var ganska skygga (ni ser hur att den gömmer sig), det var starkt solljus och motljus och jag hade stängslet som ofta förstörde."MODELL"
Detta är en kategori som jag tycker är väldigt roligt att fotografera inom och som jag längtar efter att få utvecklas ännu mer inom (för jag har en lång väg kvar att gå).

Bilden på Nadia här nedanför (den övre av de två bilderna) gillar jag väldigt mycket. Jag gillar var skärpan ligger, jag gillar hur ljuset ligger och hur skuggorna skapas, jag gillar färgen som börjar torka och hur bra hennes ögon syns mitt i allt. Bilden är tagen i somras

Bilden på Beppe (den undre av de två bilderna) gillar jag också riktigt mycket. Jag gillar ljuset och färgerna, jag gillar hennes pose och att ena foten är konstigt vriden, jag gillar helheten med hela bilden. Den här bilden är fotograferad utomhus, med min ena studioblixt. Vi började med lite bilder med bara Beppe (utan cykel), sen kändes det tråkigt och vi kände att vi ville ha rekvisita och tog det som stod närmast, en cykel.MAKRO
Makro är en väldigt rolig och fri kategori att fotografera inom, bara bristen på idéer sätter stopp på vad man kan fotografera. Blommor, blad, frukt, håret på dina armar, trä, djur, osv osv osv.

Den svartvita bilden nedanför här är en av mina favoritbilder på blommor. För att en blombild ska bli bra i svartvitt anser jag att den ska ha mycket kontraster och djup i bilden, annars känns bilderna lätt för platta och trista ut. Jag tycker att jag har lyckats att få denna blombild tillräckligt intressant för att den ska klä i svartvitt, och jag tror att det är därför jag älskar den så pass mycket.

Bilden i bruna/gula toner tycker jag också väldigt mycket om. Jag gillar att ta motiv som man kanske inte tänker sig ska bli vackra på bild (som en vissen blomma) och göra det vackert på bild. Denna bild har jag förstorad som tavla hemma, och som förstorad utskrift  gör den sig som bäst. Den är varm och härlig, och jag är väldigt nöjd med den.


Black and white

Jag har fotograferat idag! Fick helt plötsligt suget när jag satt hemma i soffan, och inte bara det, jag fick en idé! Jag och Beppe fixade ihop lite, och tog lite bilder mot vardagsrums väggen.

Det blev inte världens bästa bilder, men jag är ändå ganska nöjd med resultatet.
En sak som är säker är i alla fall att det var så kul att fota och hålla på, jag hoppas att innerligt att min inspiration börjar komma tillbaka!

Här får ni i alla fall lite smakprov från dagens fotografering.
Canon 50D + Sigma 70 / f. 1/8

Mina favoritfotografer

Att välja favoritfotograf tycker jag är otroligt svårt, det är som att välja en favoritlåt. Allt beror på vad man är på för humör, vad man är ute efter för bilder, osv. Men jag tänkte visa upp några fotografer som jag tycker lite extra mycket om, så här kommer det.

ELLEN VON UNWERTH
Hon är fantastisk fotograf, som jag älskar. Hon tar ofta lite (ibland inte så lite) sexistiska bilder, ofta något feministiska och nästan provocerande, men så gott som alltid så tar hon väldigt fina bilder! Jag tycker om personer som inte alltid bryr sig om hur saker och ting "ska" vara, utan vågar ta provocerande bilder.

Mina favoritbilder just nu, som dock skiljer sig lite från många av hennes andra bilder, är från en photoshoot som hon har gjort med Emma Watson.NIGEL BARKER
Jag är helt säker på att de utav er som ser på Top Model vet vem jag pratar om, och det var i Top Model som jag först upptäckte honom. Jag tycker att han är en helt fantastisk fotograf som enligt mig är är väldigt fantastisk inom många olika stilar. Varje säsong av Top Model så älskar jag avsnitten när modellerna blir fotograferad av Nigel, just för att de alltid blir så otroliga bilder.

Förutom alla möjliga olika bilder på modeller, så har han fotograferat ett par bilder på sälar som jag älskar. Det tycker jag dessutom är en bra grej, att han inte snöat in sig på ett område, utan breddar sig lite grann.ANNIE LEIBOVITZ
Det går inte att skriva detta inlägg utan att nämna henne. Hon är en fantastisk fotograf som lyckas så gott som allt. Hon tar sådana otroliga porträtt och är enligt mig helt otrolig på att få fram känslor och budskap i sina bilder. Det behövs inte sägas mycket om henne, hon talar för sig själv.

Mina favoritbilder bland hennes bilder är bland annat Disney bilderna hon har fotograferat, hon har då fotograferat bilder i Disney tema och i alla hennes bilder är det kändisar som spelar rollerna som t.ex. Snövit, Askungen, Ariel, osv.Alla bilderna i inlägget är tagna från olika sidor på internet, om du klickar på en bild ser du den exakta hemsidan för den bilden.

Min kameraväska

CANON EOS 50D Läs om den här
En helt fantastisk kamera, som jag köpte november 2009. En otroligt bra bildkvalitet, enkla menyer, stor bra display och mycket mer. Den är underbar och jag älskar den! Tidigare hade jag en 400D och skillnaden är näst intill enorm!
(Snart kommer jag dock att byta bort även denna, för att ta ännu ett steg mot en ännu bättre kamera)

TOKINA AF 10-17/3,5-4,5
Läs om det här
Ett zoomobjektiv som går från fisheye till vidvinkel. Jag tycker verkligen om det här objektiv, men jag använder det mest om jag vill ta lite roligare bilder eller få lite annorlunda effekter (oftast till landskapsbilder).
Det här objektivet har jag använt till bland annat dessa bilder.


TAMRON AF 28-75/2,8 Läs om det här
Ett normal zoomobjektiv, och det objektivet som nästan alltid sitter på min kamera för "vardags"bilder. Jag tycker det här objektivet är helt okej, men har tröttnat lite på det. Det duger dock absolut tills jag har råd till ett bättre.
Det här objektivet har jag använt till bland annat dessa bilder.

CANON EF 50/1,8 Läs om det här
Det här objektivet, var de första fasta objektivet jag köpte. Det är ett litet objektiv, som jag tycker känns lite plastigt, men det kompenseras med hur ljusstarkt det är. Jag använder det oftast om jag vet innan att jag kommer behöva ett riktigt lågt bländartal. Det är väldigt billigt för att vara ett så pass ljusstarkt canon objektiv, så det är prisvärt!
Det här objektivet har jag använt till bland annat dessa bilder.


SIGMA AF 70/2,8 Läs om det här
Ett fast makroobjektiv, som jag älskar! Det är otroligt skarpt och även ljusstarkt objektiv. Jag använder det inte bara till makrobilder, utan även till bland annat porträtt, eftersom det är sådan skärpa. Det är otroligt prisvärt och är ett av mina bästa objektiv köp.
Det här objektivet har jag använt till bland annat denna bild.


CANON EF 70-200/4,0 Läs om det här
Ett teleobjektiv, som jag köpte för att byta upp till något bättre inom teleobjektiv. Objektivet är helt fantastiskt, och det är mitt andra bästa objektiv köp. Inte nog med att man får ett objektiv med bra brännvidsomfång, objektivet är knivskarpt och ger otroliga färger. Med tanke på detta använder jag inte bara detta till tele utan även mycket till porträtt också.
Det här objektivet har jag använt till bland annat denna bild.
ÖVRIGT SMÅTT OCH GOTT I KAMERAVÄSKAN
Förutom min kamera och mina objektiv har jag lite smått och gott i kameraväskan, t.ex.:
- En extern blixt
- En ringblixt
- En reflexskärm
- Close up filter
- Soft focus filter
- Uv filter


Alla bilderna i inlägget är tagna från samma länk som jag även visar i just den delen av inlägget.

Anledningen till varför jag började fotografera

Jag har alltid varit en ganska kreativ och pysslig person, jag älskar att skapa, på alla möjliga olika sätt. När jag var yngre så målade/ritade jag väldigt mycket, så när jag fick min första kamera så var det som att jag upptäckte ett nytt sätt att skapa på.

Det var när jag fyllde 13 år som jag fick min första egna kamera, det var en digital kompaktkamera, och jag hade med mig den överallt och fotade det mesta.

Lite mer än 2 år senare (28 november 2006), så köpte jag min första systemkamera, en Canon eos 400D, och det var vid den punkten som jag började fota lite mer seriöst. Jag bytte ut min lilla kamera, och satt nu ihop med min nya kamera istället. Jag fotade allt och ingenting (om det inte fanns något att fotografera, så fotade jag mig själv i spegeln så man såg mig med min kamera).

Min pappa har alltid tyckt att det är kul att fotografera (han är inte något proffs, men han har kunskaper och idéer), så han gav mig ofta idéer på vad jag kunde fota och åkte gärna iväg någon liten bit med mig för att fota.

Jag har aldrig gått någon kurs eller sådant i foto, utan det jag kan, har jag lärt mig själv. Jag läste lite foto på gymnasiet, men de gav mig inte mer kunskaper än vad jag redan hade, utav gav mig istället mest tid för att utveckla det jag redan lärt mig på egen hand.

Jag och min 400D, dagen efter jag köpt den :)

Lista

Eftersom jag är i en svacka (som jag hamnar i ganska ofta) när det kommer till bloggandet, så tänkte jag ta efter många andra och göra en lista på ämnen jag ska skriva om. Jag har skrivit en lista för 7 dagar, ett inlägg per dag, och allt kommer handla om fotografi på något vis.

Om det här funkar, och det får mig att blogga, har jag ju alltid det att ta till om jag hamnar i svackor, vilket förhoppningsvis leder till att jag börjar blogga lite mer.
Jag börjar imorgon, hoppas ni tycker det är kul!

Dag 1 - Anledningen till varför jag började fotografera
Dag 2 - Min kameraväska
Dag 3 - Mina favoritfotografer
Dag 4 - Mina favoritbilder som jag har fotograferat
Dag 5 - Min favoritbild när jag började fotografera
Dag 6 - Olika favoriter när jag fotograferar (t.ex. plats, sällskap, motiv)
Dag 7 - Det här har jag lyckats med inom foto

Ett nästan svartvitt Paris

I slutet av november tog jag och två vänner en weekend i Paris, för att hälsa på min käraste vän Elin. Vi hade en underbar resa, då vår prio ett var att umgås med Elin. Vi shoppade, åt god mat på mysiga restauranger, var vid effieltornet, åt ost och drack vin, fikade och bara levde. Det var helt enkelt en sådan resa som man behöver ibland, för att koppla bort (kalla) Sverige (som precis hade fått första snön). Det var en fantastisk resa som jag alltid kommer tänka tillbaka på.

Alla bilderna tagna med min Canon 50D + Tamron 28-75 / 2,8

Julklappar 2010

ÅRETS JULKLAPPAR

Från Eric
- En jätte fin gigantisk tekopp
- 3 par trosor från twilfit

Från mamma och pappa
-16 st Höganäskoppar, 8 svarta och 8 vita
- En års premunation på SOLO
- USB-minne
- Köksvåg

Från Beppe
- 16 st runda silikon muffinsformar
- Eyedust från make up store

Från Lalla
- Termoskopp i porslin
- 8 st hjärtformade silikon muffinsformar

Från faster och hennes man
- DVD filmen: Little miss sunshine
- 6 st eva solo glas

Från kusiner och deras respektive
"Flytta hemifrån paket" med:
- Kokboken: Smaker från Fjällbacka
- Kokboken: Bakverk
- Kokboken: Mat från medelhavet
- Diskborste
- 2 disktrasor
- Diskhandduk
- 4 smörknivar
- Skärbräda
- Litet rivjärn
- Silikon bakform
- Muffinsformar med hjärtmönster
- Decilitermått
- Spagettislev
- Slev

Från farmor
- 500 kr presentkort på IKEA
- Termoskopp i porslin
- Ljus

Från morfar
- 4 st pasta tallrikar från Bruka design
- Bok om fantomen

Från min ena morbror och familj
Böckerna:
- ”Säg det inte till någon” av Kathy O’Beirne
- ”Djävulen och fröken Prym” av Paulo Coelho
- ”Elva minuter” av Paulo Coelho
- ”De oskuldsfulla” av Celeste Jones, Kristina Jones och Juliana Buhring

Från Erics föräldrar och lillasyster
- En gigantisk tekopp (samma modell som från Eric, men annat mönster)
- Hasselnötskaffe
- 150 kr presentkort på Indiska

Från Erics storasyster
- Set med body wash, body mist, body lotion och värmepåse

Från Erics moster
- Boken "The wild things" av Dave Eggers

Julen 2010

Nu är julen tyvärr över för i år, något jag alltid sörjer. Jag älskar nämligen julafton, så otroligt mycket, det är bland det bästa jag vet! Jag älskar att gå runt i affärer och leta efter det där perfekta till mina nära och kära, jag älskar att julbaka och julstöka, och självklart älskar jag julafton!
Vi går alltid upp på morgonen och äter storfrukost, sedan öppnar vi paketen från mammas sida av släkten. Sedan fram mot kl 14, packar vi in allt i bilen, åker och hämtar farmor och åker sedan över till min kära faster + familj. Där blir det fika mys med glögg framför Kalle Anka. I år somnade ingen dock, som varit tradition för ALLA tidigare år.
Efter Kalle blir det julmat, "barnen" äter alltid upp först och diskussionen om att min fasters man måste snabba på lite med att äta dyker alltid upp, eftersom när alla ätit upp, blir det paket öppning!

Vi har en tradition även där, förut trodde jag att alla gjorde såhär, men tydligen så är det inte så och det har gjort att jag uppskattar det ännu mer! Vi öppnar ett paket åt gången, och när någon öppnar måste alla andra se på. Det gör att det tar tid såklart, i år tog det oss 3,5 timmar att öppna alla paket, men det är mysigt! Vi hinner umgås och mysa så mycket under tiden!

Julen i år var helt fantastisk, den var så mysig och underbar. Alla paketen var dessutom perfekta! Inte bara de jag fick, utan alla jag gav bort verkade vara en hit, vilket värmer nästan lite mer än att få bra paket själv!

Bilden är tagen av min fina lillasyster Lalla
ÅRETS JULKLAPPAR
Från Eric
- En jätte fin gigantisk tekopp
- 3 par trosor från twilfit
Från mamma och pappa
-16 st Höganäskoppar, 8 svarta och 8 vita
- En års premunation på SOLO
- USB-minne
- Köksvåg
Från Beppe
- 16 st runda silikon muffinsformar
- Eyedust från make up store
Från Lalla
- Termoskopp i porslin
- 8 st hjärtformade silikon muffinsformar
Från faster och hennes man
- DVD filmen: Little miss sunshine
- 6 st eva solo glas
Från kusiner och deras respektive
"Flytta hemifrån paket" med:
- Kokboken: Smaker från Fjällbacka
- Kokboken: Bakverk
- Kokboken: Mat från medelhavet
- Diskborste
- 2 disktrasor
- Diskhandduk
- 4 smörknivar
- Skärbräda
- Litet rivjärn
- Silikon bakform
- Muffinsformar med hjärtmönster
- Decilitermått
- Spagettislev
- Slev
Från farmor
- 500 kr presentkort på IKEA
- Termoskopp i porslin
- Ljus
Från morfar
- 4 st pasta tallrikar från Bruka design
- Bok om fantomen
Från min ena morbror och familj
Böckerna:
- ”Säg det inte till någon” av Kathy O’Beirne
- ”Djävulen och fröken Prym” av Paulo Coelho
- ”Elva minuter” av Paulo Coelho
- ”De oskuldsfulla” av Celeste Jones, Kristina Jones och Juliana Buhring
Från Erics föräldrar och lillasyster
- En gigantisk tekopp (samma modell som från Eric, men annat mönster)
- Hasselnötskaffe
- 150 kr presentkort på Indiska
Från Erics storasyster
- Set med body wash, body mist, body lotion och värmepåse
Från Erics moster
- Boken "The wild things" av Dave Egger

RSS 2.0